مرکز علمی کاربردی کانون وکلا؛ بیش از یک دهه قدمت و تجربه
تأسیس مرکز
بهمنماه سال 1389 و در آستانه هفتم اسفندماه، روز وکیل و استقلال کانون وکلای دادگستری، «مرکز آموزش عالی علمی کاربردی کانون وکلای دادگستری مرکز» در راستای اهداف علمی، آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و صنفی تأسیس گردید. محل استقرار این مرکز، ابتدا در محل کانون وکلای دادگستری مرکز با حضور ۸۰ دانشجو در دورههای پودمانی کاردانی (علوم ثبتی و کاردانی ارشاد و معاضدت) و سپس با ابتیاع ملکی واقع درخیابان کریمخان زند، این مرکز، به ساختمان جدید خود منتقل گردید.
اعضای هیأت امنا
اعضای هیأت امنای مرکز را جمعی از معمرین و وکلای برجسته تشکیل میدهند که عبارتاند از سرکار خانم بهشید ارفعنیا و آقایان (به ترتیب حروف الفبا) علیرضا آذربایجانی، حمید جلیل زاده خویی، سیّد محمد جندقی کرمانیپور، امیر حسینآبادی، جلیل مالکی، مرحوم اسماعیل مصباح اسکویی و جمشید وحیدا.
مدیران مرکز
مرکز علمی کاربردی کانون وکلای دادگستری مرکز از بدو تأسیس تاکنون توسط هفت تن از وکلای دادگستری مدیریت شده که ایشان به ترتیب دوران تصدی عبارتاند از آقایان جمشید وحیدا، امیر حسینآبادی، کامران آقایی، کارن روحانی، هوشنگ پوربابایی، وحید قاسمیعهد و در حال حاضر نیز آقای محمد شاهمحمدی ریاست مرکز علمی کاربردی کانون وکلای دادگستری مرکز را بر عهده دارد.
تعداد دانشجویان و دانش آموختگان
مرکز مفتخر است که اولین و قدیمیترین مرکز آموزشی علمی کاربردی از این دست در کشور بهشمار میآید. این مرکز که امید دارد در آیندهای نهچندان دور بتواند با تکیه بر تجربه و دانش وکلا و استادان ممتاز دادگستری حاضر در کانون وکلای دادگستری مرکز بهعنوان مرکزی تخصصی و سرآمد در آموزش و تربیت دانشجویان حقوق و وکلای دادگستری شناخته شود، در حال حاضر بیش از ۳۶۰ دانشجو در سه رشته کارشناسی حقوق ثبت اسناد و املاک (۱۶۲ نفر)، کاردانی حقوق ثبتی (۱۳۹ نفر) و حقوق قضایی (۶۰ نفر) دارد و مفتخر است که تاکنون قریب به ۱۰۰۰ نفر دانش آموخته حقوق در رشتههای اخیرالذکر به جامعه علمی و حقوقی کشور تقدیم نموده است.
مرجع صدور گواهی وکالت تخصصی
بهدنبال وضع تبصره ماده ۲۲ آییننامه تعرفه حقالوکاله مصوب رییس قوه قضائیه، مرکز آموزش علمی کاربردی کانون وکلای دادگستری مرکز بر آن شد تا با استفاده از ظرفیتهایی که در موضوع آموزش «حقوق کاربردی» داراست، رشتههایی را زیر نظر وزارت علوم (با نظارت و تصویب دانشگاه جامع علمی کاربردی) با نگارش و تعریف سرفصلهایی در یکصد ساعت، با محوریت موضوعات کاربردی (نسبت «هفتاد ساعت آموزش موضوعات کاربردی» به «سی ساعت آموزش مسایل نظری») در این مسیر گام بردارد.
از اینرو این مرکز آموزشی بهعنوان مبدع و مبتکر برگزاری دورههای تخصصی وکالت، اهتمام در برگزاری این دورهها و تربیت وکلای متخصص بهویژه در حوزههای مبتلابه تخصصی وکالت که وکلای متخصص کمتری در آن حوزهها فعال هستند را در رأس اهداف خود قرار داده و خوشبختانه تاکنون با استقبال چشمگیر وکلای دادگستری و همراهی همدلانه بیش از ۱۰۰ تن از استادان و مدرسان متخصص، در این راه توفیق برگزاری دورههای متعدد تخصصی وکالت را داشته و از این رهگذر و با برگزاری دورههای تخصصی و کاربردی با دستکم ۱۰۰ ساعت آموزش حضوری، بیش از ۳۰۰ وکیل پایه یک دادگستری موفق به کسب گواهی وکالت تخصصی از مرکز علمی کاربردی کانون وکلای دادگستری مرکز شدهاند.
دورههای در حال برگزاری
هماکنون دورههای وکالت تخصصی در اراضی (هفت دوره)، بانکی، شرکتها و ورشکستگی (سه دوره)، بیمه و تأمین اجتماعی، مالیاتی، سایبری (جرائم رایانهای)، فکری و داوری (دو دوره) در حال برگزاری است.
دورههای در حال داوری سرفصل و اصل رشته
دورههایی (دعاوی دادگاه انقلاب، خدمات تجارت بینالملل، دعاوی کیفری و دعاوی پزشکی) نیز در راستای سیاست توسعه حق انتخاب وکلای دادگستری در حال داوری در دانشگاه جامع علمی کاربردی است که توانستهایم با بهرهگیری از اساتید توانمند، موافقت اولیه داوران را اخذ کنیم.
دورههای در حال تدوین سرفصل
دورههایی (دعاوی سیاسی و مطبوعاتی، دعاوی حملونقل، خدمات حقوقی مهاجرت، دعاوی اسناد تجاری، امور و دعاوی خانوادگی، دعاوی ورزشی، خدمات حقوقی هوش مصنوعی و دعاوی کار، اداری و استخدامی) نیز با کسب مشورت از اساتید، در حال تدوین پیشنویس سرفصلهای لازم هستیم تا در بهار سال 1403، آنها را نیز در فرآیند ثبت دوره قرار دهیم.
مزایای دریافت گواهی وکالت تخصصی
از جمله مزایای دریافت گواهی وکالت تخصصی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- وکیل دادگستری میتواند از عنوان «وکیل متخصص» در تابلو، سربرگ، کارت ویزیت، پوسترهای علمی و آموزشی خود استفاده نماید اشاره نمود.
- برابر مقررات مصوب رییس قوه قضائیه، وکیل متخصص میتواند حقالوکالهای معادل «ده درصد بالاتر از تعرفه» از موکل دریافت نماید.
- اسامی دریافتکنندگان گواهی وکالت تخصصی در سایت کانون وکلای دادگستری مرکز در بخش مخصوص وکلای متخصص، ذکر میگردد تا امکان دسترسی راحتتر اشخاص حقیقی و حقوقی نیازمند دریافت خدمات تخصصی فراهم گردد.
دورههای مهارت افزایی وکلای دادگستری و کارآموزان
مجموعه نشستهای مهارت افزایی وکلای دادگستری و کارآموزان وکالت به صورت منظم در محل مرکز علمی کاربردی کانون وکلای دادگستری مرکز برگزار میگردد که تاکنون با استقبال چشمگیر و بیسابقه وکلا و کارآموزان گرانقدر روبهرو شده، بهگونهای که از ابتدای بهمنماه تا ده اسفندماه، در مجموع بیش از ۴۰ نشست کاربردی مشتمل از نشستهای تخصصی، کارآگاه آموزشی، وبینار و... که با حضور استادان دانشگاهی صاحبنظر و وکلای متخصص برگزار گردیده، افتخار میزبانی بیش از ۸۰۰۰ نفر از وکلا و کارآموزان عزیز نصیب این مرکز شده است.
هر روز یک رویداد حقوقی
این مرکز در دوره مدیریت جدید با هدفگذاری و شعار «هر روز یک رویداد حقوقی»، در پی برگزاری روزانه نشستهای حقوقی است بهگونهای که حتی در روزهای پنجشنبه و جمعه و تعطیلات رسمی نیز نشستهای حضوری یا برخط خود را برگزار نموده تا بتواند آموزش کاربردی حقوق را بدون تعطیلی به همکاران فرهیخته بهویژه وکلای جوان و کارآموزان به بهترین شکل ممکن ارائه دهد.
علاوه بر این، باتوجه به تنوع و تعدد گرایشهای حقوقی و شاخههای مختلف تخصصی در وکالت، این مرکز با نیازسنجی از وکلای محترم و تعیین موضوعات مبتلابه و مورد نیاز وکلا و همچنین جامعه، نسبت به برگزاری دورههای متنوع در شاخههای سنتی و همچنین نوین علوم و دانشها اقدام مینماید تا بتواند پاسخگوی نیاز بخش بیشتری از وکلا و کارآموزان با سلایق و تخصصهای مختلف باشد.
دورههای زبان خارجی ویژه وکلای دادگستری
تسلط به دستکم یک زبان خارجی میتواند وکلای دادگستری و بهطور خاص وکلایی که به فعالیت در پروندههای بینالمللی علاقهمند هستند و همچنین وکلا و مشاوران حقوقی شرکتهای خارجی یا مرتبط با شرکتهای خارجی را در ارائه خدمات هرچه مناسبتر به موکلین خود، یاری نماید.
از اینرو جهت توان افزایی دانش وکلای دادگستری، طی همکاری با کانون زبان ایران، دورههای تخصصی ویژه وکلا شامل زبانهای انگلیسی، فرانسوی، روسی، آلمانی، ترکی استانبولی، عربی، اسپانیایی، ایتالیایی و چینی را در مدت هر دوره ۱۰۰ ساعت مشتمل بر ۴۰ ساعت مفاهیم پایه و ۶۰ ساعت مفاهیم حقوقی برگزار میکند که به شرکتکنندگان گواهی پایان دوره از طرف دانشگاه کانون و کانون زبان ایران تقدیم میگردد.
برگزاری رقابتهای موت کورت
دانشگاه علمی کاربردی کانون وکلای دادگستری مرکز تاکنون دو مرتبه نسبت به برگزاری رقابتهای شبیه سازی دادگاهها (موت کورت) اقدام نموده که در هر دو مرتبه با استقبال تحسین برانگیز وکلای دادگستری و کارآموزا وکالت مواجه شده است. این دورهها میتواند علاوه بر تمرینی مناسب برای انجام فعالیتهای وکالتی گروهی، منجر به افزایش دانش و سواد و تقویت مهارتهای وکلا و کارآموزان در حضور موثر در مراحل دادرسی گردد. از این رو این مرکز بر آن است تا در سال ۱۴۰۳ نسبت به برگزاری دو موت کورت در دو نیمسال سال پیشرو اقدام نماید که اطلاعات تکمیلی آن در فرصت مناسب به استحضار مخاطبان گرانقدر خواهد رسید.
تعامل با دیگر کانونهای وکلا و مراکز علمی
نظر به ضرورت انکارناپذیر یادگیری آموزههای روز برای وکلای دادگستری و درخواستهای مکرر وکلای دادگستری از کانونهای وکلای مختلف مبنی بر برگزاری کلاسهای آموزشی در این کانونها یا فراهم نمودن امکان حضور برخط این عزیزان در نشستهای تخصصی مرکز، این مرکز طی انعقاد تفاهمنامه همکاری با برخی از کانونهای وکلای دادگستری نظیر فارس و کهگیلویه و بویراحمد، یزد و همدان بر گسترش همکاریهای مشترک توافق نمودهاند. همچنین مدارک وکالت تخصصی دانشگاه کانون برای برخی از کانونهای وکلای دادگستری سراسر کشور معتبر است. علاوه بر این، زمینه مشارکت برخط هرچه بیشتر وکلای عضو کانونهای دیگر در دورههای وکالت تخصصی نیز در این دوره از مدیریت مرکز فراهم شده است.
علاوه بر این، انعقاد تفاهمنامه همکاری با برخی مراکز و انجمنهای علمی و اجرایی نمودن آن از جمله انجمن علمی حقوق مالکیت فکری ایران از جمله دیگر اقداماتی بوده که در سال ۱۴۰۲ انجام و گسترش همکاریهای علمی و آموزشی با دیگر انجمنهای علمی فعال حقوقی نیز در حال انجام است.
برگزاری آزمون تعیین سطح مهارتهای کامپیوتری کارآموزان وکالت
باتوجه به اینکه گذراندن دوره مهارتهای هفتگانه کامپیوتر (ICDL) و اخذ مدرک آن از جمله شرایط الزامی برای شرکت در آزمون اختبار و کسب پروانه پایه یک وکالت است. این مرکز افتخار دارد که تاکنون با همکاری کانون وکلای دادگستری مرکز نسبت به برگزاری موفقیت آمیز دوره تعیین سطح و آزمونهای مهارتی هزاران تن از کارآموزان عزیز اقدام نموده است.